O nás

Že současný životní styl klade zvýšené nároky na psychiku, dochází k rozvoji civilizačních onemocnění a celkovému omezení kvality života, je více než zřejmé rostoucí spotřebou léků, potravinových doplňků a pátráním po informacích, jak si v případě např. nemoci pomoci, či najít tu správnou cestu sám. A nebudeme daleko od pravdy, když si dovolíme tvrdit, že zdraví začíná i končí stravou. Řada z vás se jistě snaží zodpovědně uchopit svůj život a eliminovat negativní dopady současného světa na zdraví, najít akceptovatelnou a přijatelnou výživovou cestu a jíst „zdravě“.

Ale co to vlastně znamená?

Rozvoj komunikačních technologií sice zpřístupnil informace, zároveň však zvýšil nároky na orientování se v nich. Ptáme se tedy, kdo si alespoň jednou nepoložil otázku, co vlastně jíst? Jaký dlouhodobě akceptovatelný směr ve výživě, je ten správný? Odpověď je jednoduchá. Ten, který Vám udělá dobře. Ten, v němž se cítíte být plni energie. Ten, který přijme Vaše hlava, srdce i žaludek :-) A základem je rovnováha. Bez extrémů, dogmat či omezujících nebo složitých řešení. Nic víc.

Jednoduchý a přitom komplexní výživový koncept stravování podle Pěti elementů, který je již několik tisíciletí základním pilířem Tradiční čínské medicíny, jsme uvedli v život jako reakci na stále více rostoucí potřebu vědomého stravování, které není zatíženo dogmaty, jednostranným zaměřením a zároveň splňuje požadavky na zdravou každodenní výživu. Byť se naše myšlenka může na první pohled jevit vzdáleností mezi našimi světy jako neuchopitelná, nic složitého to není. Jde vlastně o propojení tisíciletími prověřených znalostí o preventivních i léčebných účincích stravy z pohledu Tradiční čínské medicíny a požadavků na výživu moderní doby.

Strava podle Pěti elementů využívá znalostí o energetických účincích potravin na organismus s přihlédnutím k:

  • jednotlivým ročním obdobím
  • použití kombinace surovin u jednotlivých jídel
  • chuťovým vlastnostem
  • významu tepelné úpravy

Naše jídla s ohledem na výše uvedené znalosti o účincích celkově harmonizují organismus a dodávají potřebnou výživu jednotlivým orgánům, které jsou vzájemně energeticky provázány.

Bez počítání kalorií, jednostranného zaměření či potřeby suplementace potravinovými nebo vitaminovými doplňky a s přihlédnutím k chuťovým preferencím každého z nás.

Nespornou výhodou a vlastně i důsledkem tohoto přístupu je významný preventivní vliv na rozvoj civilizačních onemocnění, zároveň se člověk, každodenně se stravující podle tohoto jednoduchého

systému, cítí komfortně po jakémkoli jídle, je nabitý energií, požitek umocňuje chutnost jídel a to vše jde ruku v ruce s vědomím, že strava je zároveň i výživou, která pozitivně ovlivňuje vaše tělo i psychiku.

Velkou pozornost věnujeme kvalitě surovin. Pečlivě vybíráme své dodavatele, takže používané suroviny nejsou zatížené „éčky“, chemií nebo konzervanty. Nakupujeme na biofarmách nebo u prověřených dodavatelů s deklarací ekologického chovu, výroby nebo pěstování. Bílý cukr nahrazujeme zdravější alternativou, která nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi , místo kravského mléka používáme lehce stravitelná mléka rostlinná.

Stojíme si za tím, že pro vás připravujeme jídla, která nejen lahodí oku a chuti, ale zároveň reflektují i náš výživový koncept, proto všechna hlavní jídla navrhuje naše výživová specialistka na stravu podle Pěti elementů.


Naše kuchyně s Pěti elementy

I. Hlavní jídla

Z našeho menu si vybere opravdu každý. V každodenní nabídce máme vždy 3 hlavní jídla s vyváženým zastoupením živin a polévku, která vzorně doplňuje denní menu.

  • Vegetariánské jídlo doporučujeme jako zpestření masového jídelníčku. Sezónní zeleninu vhodně doplňuje obilovina, brambory nebo luštěnina s BIO mléčným výrobkem nebo vejcem
  • Veganské jídlo na principech makrobiotiky je vhodné odlehčení pro všechny, např. pro úlevu po těžkých jídlech. Tepelně upravenou sezónní zeleninu na talíři doplňuje obilovina, luštěnina nebo tempeh či tofu.
  • Masový pokrm v odlehčené úpravě zaujme svojí harmonickou chutí. Z pohledu TČM je maso těžké, hutné, které velmi silně posiluje a vyživuje organismus. Jeho zastoupení v týdenním jídelníčku by mělo být 5%. To koresponduje se zvyklostmi našich předků, kdy maso byl sváteční nedělní pokrm. Masová jídla jsou doporučována při zvýšené fyzické zátěži v rekonvalescenci a po porodu.

II. Deserty, saláty

Kdo by odolal zdravému mlsání pro chvíle odpočinku! Jsme věrni naší myšlence, proto v nabídce máme deserty, které jsou všechny bezlepkové a doslazovány alternativou k bílému cukru, např. rýžovým sirupem. A samozřejmě bez mléka, které nahrazujeme mlékem rostlinným. Denní nabídka čerstvých salátů jistě zaujme svojí kombinací surovin i chutí.

III. Trvanlivé výrobky

Vyvážená celodenní strava by měla obsahovat kromě hlavního jídla také výživné snídaně, dopolední a odpolední svačiny a kvalitní pitný režim. Proto máme pro vás připravené výrobky, které splní požadavky na zdravou celodenní stravu, která nabije energií a dodá vašemu organismu cenné živiny. Při návrzích jsme pečlivě přemýšleli o složení, které by bylo zajímavé kombinacemi chutí a zároveň byla i podpořena správná činnost jednotlivých orgánů.


Pro firmy

V poslední době se stále častěji otevírají diskuse o potřebě dostupného stravování v rámci pracovního dne. Řada firem tak umožňuje svým zaměstnancům po dobu oběda navštívit jídelnu přímo v budově společnosti, jiné přispívají zaměstnancům na stravu formou benefitních programů. Zajímá-li vás však nejen to, jak a kde se vaši zaměstnanci najedí, ale i problematika celodenní stravy, která by splňovala výživové požadavky při náročném pracovním procesu, jste na správném místě! Zaměstnanci prostřednictvím našeho programu pro firemní klientelu jistě ocení nejen chutné obědy, ale také možnost zajištění zdravé dopolední či odpolední svačiny. Naše stravovací koncepce nabije správnou energií a dodá požadovanou výživu organismu. To vše s minimálním dopadem na “těžké” trávení po jídle, kdy je předpoklad opětovného se zapojení do pracovní činnosti.

Další oblíbenou možností je zajištění výdeje obědů přímo na pracovišti.

Pro firemní klientelu tak máme připravenou komplexní nabídku stravy, která je zároveň výživou. Vybrat si lze z celé naší nabídky s možností nastavení individuálních podmínek.

Proto nás, v případě zájmu o představení stravovacího programu pro firemní klientelu, neváhejte kontaktovat. Máme pro vás připravenou i ochutnávku našich jídel a výrobků.


Zásadní je kvalita

Velkou pozornost věnujeme výběru dodavatelů, zásadní je pro nás ověřený původ surovin, důležitá BIO kvalita. V nabídce hlavních jídel je min.jedno vždy bezlepkové, ostatní výrobky neobsahují lepek vůbec.

Při přípravě jídel nahrazujeme bílý cukr zdravější alternativou, která nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, nebo využijeme přirozené sladivosti použité suroviny. Kravské mléko nahrazujeme lehce stravitelnými mléky rostlinnými. Naše jídla nejsou zatížená „éčky“, chemií nebo konzervanty. Místo průmyslově vyráběných kořenících směsí používáme čerstvé bylinky, solíme růžovou himalájskou solí, která je bohatá na minerály.

Pokud je to nutné z důvodů prodloužení trvanlivosti, lehce pasterizujeme.