O nás

Inspirace výživou s.r.o. je sesterská společnost akupunkturní kliniky Inspirita z.z.. Od roku 2013 se věnuje vaření moderní výživy kombinující poznatky západní a východní medicíny.


Naše filozofie - tolerance bez dogmatismu

  • Našim hlavním cílem je návrat k tradičním surovinám a postupům: denně vaříme obědy a připravujeme svačiny a deserty z primárních surovin bez polotovarů, náhražek, chemické zátěže, rafinovaného cukru a geneticky modifikovaných surovin. Od  počátku klademe důraz na odbornou spolupráci lékařů a dietologů. Vycházíme z konceptu pěti elementů, ale nevnímáme jej jako jedinou správnou cestu - kvalitní nabídkou chceme inspirovat naše klienty, aby citlivěji naslouchali svému tělu a vnímali vliv různých surovin na svůj organismus. Obnovení vnitřní intuice bez výčitek a komerčního tlaku je dobrá cesta k přirozenému zdraví. Stav tenkého střeva - největšího rozhraní našeho organismu s okolním světem - se přímo odráží na kvalitě naší imunity. 
  • Strava podle Pěti elementů pracuje s "energetickou" hodnotou jednotlivých surovin a jejich vlivem na organismus. Důležitou roli hraje sezónnost, podle kterého se mění složení i způsob úpravy surovin. Cílem je posílení dráhy sleziny, která je odpovědná za rozvod živin a "energie" po celém těle. Na jaře pracujeme s klíčenými semeny, v zimě semínka naopak aktivujeme pražením. V zimě vaříme jídla kořeněná, která zahřívají organismus a vyhýbáme se syrové zelenině, která je v pozadí za dušenou zeleninou.Tu nabízíme v našich jídlech v letním období. Trvale pracujeme s krátkodobě kvašenou zeleninou, jako se silným zdrojem vitamínů - zásadní oporou imunitního systému.

  • Důležitou roli hraje kvalita surovin. Vybíráme spolehlivé dodavatele i takové, kteří nemají vyřízenou BIO certifikaci, přestože jejich postupy tento princip splňují. U surovin z PRO-BIO je certifikace surovin zaručena. U zeleniny pracujeme s více dodavateli s tím, že např. eko farma Bemagro splňuje přísnou normu DEMETER. Bílý cukr nahrazujeme zdravější alternativou na bázi datlí nebo rýže, která nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Místo kravského mléka používáme lehce stravitelná mléka rostlinná.

Cenová dostupnost stravy s vysokým podílem BIO surovin a farmářských produktů je našim hlavním cílem. K odpovědnému hospodaření s potravinami mohou přispět i naši strávníci. Je možné jej splnit pouze díky úsporám z rozsahu a co nejpřesnějšímu plánování počtu jídel. Proto jsme vyvinuli objednávkový systém a zvýhodňujeme ceny jídel objednaných předem a hromadné objednávky od firemních klientů viz. dále.


   Výživa z tuků místo cukrů je prevencí obezity a cukrovky

Bufety, prodejny, čepací stanice dnes zahrnují své klienty řadou výrobků s trvanlivostí v řádu týdnů a měsíců. Toto mrtvé jídlo („junk food“) zvýší rychle hladinu cukru v krvi (přitom odčerpá velké množství minerálů a vitamínů z těla) a zmate přirozenou signalizaci pocitu hladu. Po nějaké době se dostaví leptinová a následně i inzulínová rezistence. V tomto mechanismu lze hledat příčinu velkého nárůstu cukrovky druhého typu - jedné z nejhoršcích ciivlizačních chorob. Tento problém je popisován také jako "propustné střevo" resp. chronický zánět tenkého střeva. Snížení konzumace přemíry cukru odstraní odkládání přebytků tohoto typu energie do tukových zásob. Velká popularita Paleo stravy, systému Whole30 potvrzuje, že velkému množství lidí přináší úlevu strava s větším podílem tuků. Zklidnění prudkého kolísání inzulinové křivky přináší již během několika dní znatelně lepší pocit z trávení. Nervozita přirozeně vyvolaná změnou stravy ustupuje po několika dnech. 
I z těchto důvodů jsme přesvědčeni, že kvalitní maso je přirozenou součástí zdravé výživy. Jsme příznivci tolerance mezi vegetariány a masojedlíky. Přestože je snížení ekologické stopy imperativem doby, podíl masa je možné snižovat postupně a jeho potřeba je velmi individuální. Závisí na konstituci, aktuální fyzické aktivitě, ročním období… Naše veganská a vegetariánská nabídka obědů zásadě inspiruje naše klienty ke snížení konzumace masa, které určitě nikdo nemusí mít denně.


Nabídka jídel

I. Hlavní jídla

V každodenní nabídce máme vždy 3 hlavní jídla, s tím, že v Holešovicích jsou doplněna navíc ještě o minutkové. Pokud si k polévce nedáte pečivo, máte jistotu, že je bezlepková. Zahuštění moukou je podle nás zbytečná zátěž lepkem a neděláme to.

  • Vegetariánské jídlo doporučujeme jako zpestření masového jídelníčku. Sezónní zeleninu vhodně doplňuje obilovina, brambory nebo luštěnina případně s vejcem
  • Veganské jídlo na principech makrobiotiky je vhodné odlehčení pro všechny, např. pro úlevu po těžkých jídlech. Tepelně upravenou sezónní zeleninu na talíři doplňuje obilovina, luštěnina nebo tempeh či tofu.
  • Masový pokrm v odlehčené úpravě zaujme svojí harmonickou chutí. Z pohledu TČM je maso těžké, hutné, které velmi silně posiluje a vyživuje organismus. Jeho zastoupení v týdenním jídelníčku by pro nenáročný fyzický výdej mělo být dvakrát týdně. To koresponduje se zvyklostmi našich předků, kdy maso byl sváteční nedělní pokrm. Masová jídla jsou doporučována při zvýšené fyzické zátěži případně v rekonvalescenci.

II. Deserty, saláty

Kdo by odolal zdravému mlsání pro chvíle odpočinku. Trvale máme v nabídce i bezlepkový desert slazený rýžovým sirupem. Připravujeme jej bez mléka, které nahrazujeme mlékem rostlinným.

Denně připravujeme čerstvé saláty s řadou různých kombinaci surovin a chutí.


III. Trvanlivé výrobky

Vyvážená celodenní strava by měla obsahovat kromě hlavního jídla také výživné snídaně, dopolední a odpolední svačiny. Proto máme pro vás připravené výrobky, které splní požadavky na zdravou celodenní stravu, která nabije energií a dodá vašemu organismu cenné živiny. Při návrzích jsme pečlivě přemýšleli o složení, které by bylo zajímavé kombinacemi chutí a zároveň byla i podpořena správná činnost jednotlivých orgánů.



Pro firmy

Pomáháme firmám řešit kvalitnější stravování svých zaměstnanců. Podle počtu jídel můžeme dovážet na Praze 1, 6, 7, 8 jídla zdarma nebo za dohodnutý příspěvek. Na základě objednávky den předem zásobujeme také podnikové jídelny ve větších objemech v gastronádobách. Pomáháme zřizovat firemní bistra s kvalitní obědovou nabídkou. Investice na její zřízení jsou minimální a úspora času zaměstnanců, kteří se nemusí rozprchnout po okolních hospodách, je nejméně půlhodinová. Díky našemu objednávkovému systému se zcela eliminuje administrativní zátěž. Jídlo si mohou jednotlivý pracovníci objednat snadno i z mobilu a bezplatně zrušit ještě daný den ráno. Měsíčně se provede export dat pro účetní zpracování celé agendy. Sociální efekt pro život týmu je určitě zajímavým bonusem.