O nás

Inspirace výživou s.r.o. je česká společnost založená před čtyřmi lety Pavlem Komárkem, která se zaměřuje na moderní výživu kombinující poznatky západní a východní medicíny.

Našim hlavním cílem je návrat k tradičním surovinám a postupům: každodenní čerstvé vaření z primárních surovin bez polotovarů, náhražek, chemické zátěže a problematických geneticky manipulovaných surovin. Od  počátku klademe důraz na odbornou spolupráci lékařů a dietologů. Vycházíme z konceptu pěti elementů, ale nevěříme na jediný univerzální stravovací systém. Naopak se snažíme kvalitní výživou inspirovat naše klienty, pomáhat jim citlivěji vnímat vliv různých i opomíjených surovin a nalézat cestu k vlastní individuální rovnováze. Obnovení vnitřní intuice, která nepodléhá výčitkám, spekulacím ani komerčnímu tlaku je rozhodně správná cesta k harmonii přirozeně vitálního těla se silnou imunitou. Stav tenkého střeva je fakticky jejím předobrazem. 

Zásadním pilířem našeho konceptu je, aby zdravá výživa lidem nejen chutnala, ale byla i cenově dostupná pro každodenní stravování. Protože pracujeme s vysokým podílem BIO surovin a farmářských produktů je možné tuto podmínku splnit pouze díky úsporám z rozsahu, nižší marži, efektivní organizaci práce a co nejpřesnějšímu plánování počtu jídel. Proto jsou pro nás objednávky předem tak důležité a klientům je zvýhodňujeme. Vybudování dostatečných kapacit znamenalo velké investice a pracovní nasazení celého týmu, který prokázal, že svou stabilitu a schopnost překonávat i složité překážky. K rozvážkám jídel do firem, bistru v Kobylisích nově letos přibývá samoobslužná restaurace v Holešovicích na Jankovcově 49, Praze 7. 

  

Naše filozofie - tolerance bez dogmatismu


Průmyslová výroba potravin, koncentrace výrobních kapacit, růst ceny práce a tlak na zvýšení marží zásadně změnil kvalitu stravování. Bufety, malé prodejny, čerpací stanice dnes obklopují své klienty většinou výrobky s trvanlivostí v řádu měsíců. Tato pestrobarevná směsice „junk food“ sice změní rychle hladinu cukru v krvi a zmate přirozenou signalizaci pocitu hladu, ale s výživou nemá nic společného. Následek stravy na rychlých cukrech je leptinová resp. inzulinová rezistence, což dokladuje nejrychlejší tempo růstu cukrovky druhého typu v historii vůbec. Tento problém je popisovaný jako "propustné střevo" či chronický zánět tenkého střeva. Rostoucí zájem o Paleo stravu, systém Whole30 apod. potvrzuje, že velkému množství lidí přináší úlevu strava s větším podílem tuků (což rozhodně neznamená, že je přiberou:-). Zklidnění prudkého kolísání inzulinu přináší během několika dní znatelně lepší pocit z trávení jídla a zklidnění mysli. 

I z těchto důvodů jsme přesvědčeni, že kvalitní maso je přirozenou součástí zdravé výživy. Nedává žádný smysl rozdělovat společnost na vegetariány a masožravce, na dobré a špatné. Přestože je snížení ekologické stopy imperativem doby, stravovat jinde ženy a muže je nešťastné z mnoha důvodů. Vhodný podíl masa je individuální a závisí na konstituci, aktuální fyzické zátěži, ročním období… Naše vegetariánská nabídka inspiruje naše klienty ke snížení konzumace masa, které rozhodně nepotřebujeme mít v jídelníčku každý den. 
 

Princip Pěti elementů je základním pilířem Tradiční čínské medicíny. Jde v něm o propojení tisícileté znalosti účinků stravy a požadavků na moderní výživu. Strava podle Pěti elementů pracuje s "energetickou" jednotlivých surovin a jejich vlivem na organismus. Důležitou roli hraje ročním období, podle kterého se mění složení i způsob jejich úpravy. Cílem je posílení dráhy sleziny, která je zodpovědná za rozvod živin a "energie" po celém těle. Na jaře pracujeme s klíčenými semeny, v zimně jsou naopak aktivovány pražením. V zimě vaříme jídla kořeněná, která zahřívají organismus a zcela se vyhýbáme syrové zelenině, která je v pozadí za dušenou zeleninou, ale setkáte se s ní v našich jídlech v letním období. Trvale pracujeme s krátkodobě kvašenou zeleninou jako silným zdrojem vitamínů a tím o oporou imunitního systému.


    Důležitou roli hraje kvalita surovin. Vybíráme spolehlivé dodavatele, někteří nemají vyřízenou certifikaci, přestože by na BIO kvalitu dosáhli, ale administrativně se nechtějí zatěžovat. U surovin z PRO-BIO takovou záruku máme. U zeleniny pracujeme s více dodavateli s tím, že např Bemagro splňuje normu DEMENTER, která je přísnější než česká BIO . Nepoužíváme polotovary a suroviny s konzervanty. Nakupujeme na farmách nebo u prověřených dodavatelů. Bílý cukr nahrazujeme zdravější alternativou, která nezpůsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Místo kravského mléka používáme lehce stravitelná mléka rostlinná případně bezlaktózové.




    Nabídka jídel

    I. Hlavní jídla

    V každodenní nabídce máme vždy 3 hlavní jídla, s tím, že v Holešovicích jsou doplněna navíc ještě o minutkové. Pokud si k polévce nedáte pečivo, máte jistotu, že je bezlepková. Zahuštění moukou je podle nás zbytečná zátěž lepkem a neděláme to.

    • Vegetariánské jídlo doporučujeme jako zpestření masového jídelníčku. Sezónní zeleninu vhodně doplňuje obilovina, brambory nebo luštěnina případně s vejcem
    • Veganské jídlo na principech makrobiotiky je vhodné odlehčení pro všechny, např. pro úlevu po těžkých jídlech. Tepelně upravenou sezónní zeleninu na talíři doplňuje obilovina, luštěnina nebo tempeh či tofu.
    • Masový pokrm v odlehčené úpravě zaujme svojí harmonickou chutí. Z pohledu TČM je maso těžké, hutné, které velmi silně posiluje a vyživuje organismus. Jeho zastoupení v týdenním jídelníčku by pro nenáročný fyzický výdej mělo být dvakrát týdně. To koresponduje se zvyklostmi našich předků, kdy maso byl sváteční nedělní pokrm. Masová jídla jsou doporučována při zvýšené fyzické zátěži případně v rekonvalescenci.

    II. Deserty, saláty

    Kdo by odolal zdravému mlsání pro chvíle odpočinku. Trvale máme v nabídce i bezlepkový desert slazený rýžovým sirupem. Připravujeme jej bez mléka, které nahrazujeme mlékem rostlinným.

    Denně připravujeme čerstvé saláty s řadou různých kombinaci surovin a chutí.


    III. Trvanlivé výrobky

    Vyvážená celodenní strava by měla obsahovat kromě hlavního jídla také výživné snídaně, dopolední a odpolední svačiny. Proto máme pro vás připravené výrobky, které splní požadavky na zdravou celodenní stravu, která nabije energií a dodá vašemu organismu cenné živiny. Při návrzích jsme pečlivě přemýšleli o složení, které by bylo zajímavé kombinacemi chutí a zároveň byla i podpořena správná činnost jednotlivých orgánů.



    Pro firmy

    Pomáháme firmám řešit kvalitnější stravování, a to buď dovozem v jednotlivých zatavených krabičkách (zdarma je dovoz pro min. odběr 5ks/den) nebo při větším počtu strávníků zřízením podnikové jídelny zdravé výživy. Investice na její zřízení jsou minimální. Úspora času zaměstnanců, kteří se nemusí rozprchnout po okolních hospodách je naopak velká. Díky našemu objednávkovému systému se zcela eliminuje administrativní zátěž.Jídlo lze objednat snadno i z mobilu a bezplatně zrušit ještě daný den ráno. Měsíčně se provede export dat pro účetní zpracování celé agendy. Sociální efekt pro život týmu je určitě zajímavým bonusem.